Fizyolojik Değişimler

admin Akupunktur 4 Comments

Canlılar fiziksel bir uyaranla uyarıldığında farklı mekanizmalara cevap verirler.

Akupunktur iğnesinin üretildiği metalin cinsine göre dokuda farklı reaksiyonlar oluşur, iğnenin battığı bölgedeki hücre mitokondriumunda ATP üretilir. Bu üretilen ATP’ de batırılan noktada enerji ve elektriksel değişime yol açar.

İğnenin batırılması ile intertisyel sıvıyla iğne arasında direkt bir ilişki baslar.İğnenin üretildiği metalin cinsine göre iyonlar sıvıya geçebilir ve iğnenin dışı ( – ) diğer deyişle Katod haline geçer. Bu şekilde bir etki gümüş iğne ile gerçekleşir ve inhibitör(sakinleştirici) etkiye sahiptir.

Altın iğne kullanıldığında  ise intertisyel sıvıdan iğneye doğru iyon geçişi başlar ve metalin dış yüzeyi ( + ) kutup Anot haline gelir. Bu reaksiyon sonucu sinir terminallerinde K+ birikir ve exitatör uyarım baslar. Gümüş iğnede ise sinir terminallerinde Ca (+) birikir, bu da inhibitör bir etki ortaya koyar.

İğne ile intertisyel sıvı arasında farklı iyon konsantrasyonundan dolayı Galvanik bir akım oluşur ve buda nosiseptörlerde uyarıma sebep olur. İğne doku içindeyken oluşan galvanik akım sonucu iğnenin etrafında Cl ve H 2 gazları toplanır. Buna bağlı olarak metalle doku arasındaki elektrik potansiyel farkı gittikçe azalır. Buna mani olmak için iğnenin 3–4 dakikada bir çevrilmesi veya hafifçe batırılıp çekilmesi gerekir. Eğer inhibitör bir etki yaratmak istiyorsak bu işi yapmaya gerek yoktur.

4 Responses to Fizyolojik Değişimler

Add a Comment